205 переглядів

AURA – Вдохновение – рецензія на альбом

Чи можна досягти досконалості в мистецтві? Не в сенсі володіння пензлем, смичком або різцем, в тому, щоб "повіривши алгеброю гармонію" переконатися, що нічого більш ідеального створити не можна. Чи може запорошений мармурової пилом скульптор висікти ідеальну сферу? Чи здатний навчений досвідом, з досвідченим оком і вірною рукою, живописець намалювати радість і щастя? Чи вийде у володіє сотнями метафор і тисячами евфемізмів письменника повідати читачеві про сутінках підсвідомості? Все це, як ви розумієте, питання риторичні, і можна навести десятки історій, міфів і легенд, які пояснюють, що у і витонченого творчості є свої межі. А можна згадати стільки ж десятків переказів, оповідань і притчею, де найвищий ступінь образного і метафоричного відображення дійсності більш ніж досяжна. І сьогодні ми покладемо на другу шальку терезів ще один красномовний приклад того, що будь-яка послідовність неодмінно має свій єдиний і незмінний межа.

Якщо сказати, що у вересні 2013 року столичний колектив Aura випустив прекрасний альбом "Натхнення", то це все одно, що переказати зміст "Анни Кареніної" або "Віднесених вітром" парою-трійкою зжував недбалих фраз. Ця робота не просто виправдовує свою назву, вона є безпосередньо уречевленим чином цього слова, магічним амулетом, за допомогою якого можна бачити приховане, можна читати таємниці Космосу, як відриту книгу, можна стати частиною природних стихій і приборкати їх. Це "Натхнення", яке єдино можливо тільки завдяки неземному, всевишнього одкровення. Гласу, який дозволить відчути і передати всі безліч відчуттів незмінених від неминучих художніх завитків і вензелів, властивих схильній помилковому захопленню творцеві. Ви можете марно шукати, збитися з ніг, але так і не знайти більш достовірної картини сліпучої очі, що пронизує до кісток, обпалюючою колючим холодом "Віхоли", як це вийшло в однойменній композиції. Мало хто може побачити і поняття велич механізмів Всесвіту, які дали наше минуле, творять сьогодення і окреслюють майбутнє; і вже зовсім одиниці здатні лише обережно передати міць цього організму. Радійте ж, бо "Комета" і є одне з тих полотен, написане тими самими фарбами, якими малювалися ескізи цього світу в момент його створення. Ще ніколи досі не вдавалося настільки прямо, настільки точно, настільки проникливо висвітлити всі потаєні кути метущейся людської душі, як в "Привиді долі" і "Останньому польоті".

Всього на платівці дев`ять композицій. Дев'ять насичених емоціями і світлом історій, живих малюнків закарбували дивовижні і барвистих історій. Однак піднімемося трохи вище, подивимося на альбом в цілому - не упущено чи ще щось, фінальна деталь, яка стане ключем, який відкриває таємницю привабливості цієї роботи? Так, є ще один прихований елемент, а саме двухголосие, органічно вплетене в чудові мелодії. Важкий, підступний, скаженіючим грального і бореться з ним високе, чисте, усунуте сопрано. Протистояння починається відразу, з наповненою пристрастю, подібно давньоримським трагедій, пісні "Фавн". На наступному треку "Пророцтво" зловісний рик повністю захоплює слухача, але вже в "Тіні" знову поновлюється вокальне протиборство. І тут прийшло усвідомлення того, щоб це суперництво символізувало те найяскравіше, окрилює художника натхнення, в якості вокалу Євгенії Джерельній, яке превознемогает безплідну раціональність і приземленість мрій, що покривають сумнівається і втомленого майстра, і поданих як жорстке, хрипящее спів Юрія Крашеніннікова. І все ж, після легкого, заспокійливого інструментального програшу в "Тіні", вища осяяння, нарешті таки перемагає і підпорядковує собі до кінця диска цю темну силу, яка відтепер буде вторити і посилювати це дароване іскристе наснагу автора. А в самому-самому кінці відбувається метаморфоза, очищення, і вже чистий голос буде завершувати цю неординарну роботу.

Підходячи ж до завершення цієї замітки, зазначу, що такі ж потужні за силі художнього впливу пластинки попадаються ох як нечасто, це буквально поодинокі релізи на рік. Пам'ятаю, що для мене першою, в такому роді, річчю був "Fassade", і відрадно, що вже дебютне "Натхнення" можна поставити в цей, нехай особистий і суб'єктивний, але багато значущий для мене, список. Решті ж я настійно рекомендую роздобути і ознайомитися з цим чарівним і неординарним альбомом.