130 переглядів

Cantabile Wind – Deliverance (2014) рецензія

Здавалося б, жанр melodic death фактично вичерпав себе. Групи тупо повторюють один одного, не вносячи нічого нового. Але іноді зустрічаються дуже навіть неабиякі колективи, якраз одним з них є київська група Cantabile Wind. Утворилася вона на основі двох інших банд, що грають дез-метал - брутал і мелодік відповідно. Чаша терезів на Cantabile Wind схилилася саме до останнього, і учасники почали шліфувати свої вміння, доводячи їх до віртуозності. Група поки що випустила лише два сингли і один полноформатник, розглядаємим зараз.

Цей твір отримало назву Deliverance, що означає звільнення або порятунок. Реліз буде вельми цікавий як любителям енергійної гойдає музики, так і завзятим шанувальникам мелодійності і технічних наворотів.

Інтро, що вводить слухача в альбом, має красиву, огортає атмосферою. У середині вступ все ж утяжеляется, причому якісно. Не дуже швидка, але впевнена музика вже змушує рухати головою в такт. Наприкінці йде красивий спад, і музика знову стає м'якою і атмосферної. Варто відзначити, що в легкій частини, крім м'якого звуку гітари, ви можете почути ще й клавішні, які, на жаль, далі не зустрічаються.

У першій повнорозмірною пісні Dark Angels починається вже знайомий нам melodic death. Все жорстко, забійно і красиво. Майже відразу вступає екстрим вокал, який переходить від середнього скріми до утробного Гроул. Барабани і гітари швидкі, але не монотонні, як буває. Утриматися від махання хаєром вкрай важко.

Третя річ, Giveaway, трішки з іншої опери, як на мене, вона має явну тягу до прогрессиву. Настрій пісні трохи більше мінорний. Тут згадували не Чілдрен або Флейм, а In Mourning і трохи Death`овскій Symbolic. Але пісня має свою родзинку і щось явно властиве саме цій групі. Переливи соло вражають як технічністю, так і правильним композиційним рішенням, вони чіпляють. Особливо вражає основне довге соло, що викликало у мене асоціації з швидкою класикою. З цієї пісні я альбом і почав слухати, і саме вона змусила мене прослухати його повністю.

Хотілося б виділити ще п'яту пісню Remission, злегка нагадує Amon Amarth, в основному, атмосферними гітарними тремоло в поєднанні з Соляков і ритмічним рубилово. Як у цій, так і в деяких інших піснях присутні бластбіти, якими, тим не менш, не перенасичений альбом. А ось соло є в кожному треку.

В цілому альбом виглядає таким собі монолітом звуку, дуже щільного, майже весь час важкого, складного і досить швидкого. Виняток становить Intro і початок Outro (Of Humanity) - в обох присутні звуки природи. З любителів енергійною, важкої і мелодійної музики альбом може не сподобатися хіба що противникам екстрим вокалу, бо чистого тут помічено не було.

Варто також відзначити смислової глибини текстів пісень, що є великою рідкістю для дез-металу. Тут не банальне опис насильства, а переважно серйозна соціальна тематика і філософія. В цілому в піснях описуються: безглуздість і жах війни, тотальна Зомбіфікація (промивка мізків), устрій суспільства, як шахівниці - управління людьми як пішаками, людські пороки і те, як хочеться іноді полетіти на небо подалі від жахів на землі. Остання пісня описує апокаліпсис - повстання природи проти людства і його знищення. Таким чином, назва альбому найімовірніше означає звільнення Землі від зла, твореного людьми, шляхом позбавлення від них самих. Щось схоже зображено і на обкладинці альбому: природні катаклізми, руїни, рослинність, пробивається крізь будови.

Поки що альбом не випущений на CD, але музиканти обіцяють швидкий вихід ліцензійних дисків.

Список пісень:
01. Intro