133 переглядів

Кипелов: “Непокорённый” – 2015 рецензія на альбом

Група "Кипелов" своїми релізами ніколи не поспішала радувати шанувальників, а тому нові записи виходять нечасто. Представлений увазі новий сингл від колективу присвячений блокадному Ленінграду в роки Другої світової війни. Зізнатися, сам анонс синглу з його заявленій тематикою передбачили результат. Так як, образно висловлюючись, "про черги за ковбасою" та іншу битовуху Валерій Олександрович ніколи не зійде, то слід очікувати черговий новомодний пафосно-плакатний епос про те, як билися відважні радянські бійці на фронті, але підкорити їх нікому апріорі не по зубах. При всій повазі до пам'яті полеглих солдатів на фронтах, і не тільки захисників Ленінграда, композиція "Нескорений" звучить досить наївно, хоч і написана добротно і якісно. Це скоріше гасло, але не реквієм. Даний факт, безсумнівно, може бути задумом авторів, але якось пахне "совковістю" зі своїм випнутих масовим патріотизмом, але знищеної геть індивідуальної драмою.

У музичному відношенні новий трек складений за перевіреним рецептом - це класичний бадьорий бойовичок кращих традиціях групи а-ля "Жить вопреки", "Дихання тьми" та іже з ними. Нічого особливого, а вже тим більше нового. Та й сама ця "новизна" або її відсутність завжди може зіграти злий жарт. Частина слухачів завжди буде стверджувати, що нічого нового не почула, якщо група, що називається, тримає марку, а в разі якихось "сторонніх вкраплень" вимагатиме повернення до коріння. Всім, як кажуть, ніколи не догодиш.

Крім нової композиції, на синглі присутні дві концертних записи 2013 р .: "Влада вогню" і арійська "Захід". Дані треки не уявляють особливого інтересу, а вибір для бі-сайда пісні "Влада вогню" взагалі можна назвати досить дивним, так як дана композиція присутня на останньому концертному альбомі "Х років". Якщо порівняти сингл "Нескорений" з ЕР "Відображення" в плані бонусів, то "Відображення" набагато виграє як мінімум з двох причин: наявністю заслуговують уваги каверів і аранжувань. Але, ймовірно, записувати нові кавер-пісні групі не цікаво, а видати, скажімо, live-версію цікавої композиції "Косово поле", зіграної на концерті в Москві в минулому році, не представляється можливим.

Чекаємо повноформатного альбому, а сингл "Нескорений" якось не вразив.