136 переглядів

Marduk: “Frontschwein” – 2015 – відгуки та рецензія

Якщо зібрати всі струменя окропу, якими писалися шанувальники шведів Marduk в очікуванні нової роботи, можна було б налити ціле море. Попередній альбом вийшов досить стерпним, а тут ще й обіцялося повернення до золотої епохи "Panzer Division Marduk" - знову танки, кулемети, гуркіт снарядів і розірвана плоть!

Зрозуміло, в результаті виявилося, що танковою дивізією тут майже не пахне. Куди там теперішнім товстелезних Мардука до того досконалого, скаженого Зла! Перша пісня тут же руйнує всі надії на повернення колишньої могутності. Вона взагалі-то крута, здебільшого складається з того самого злого примітивного чосу, який був есенцією "танкової дивізії". Але, по-перше, цей злісний чес повинен бути присутнім не в більшій частині пісні, а взагалі скрізь. А по-друге, наскрізь пластиковий звук вбиває всі благі починання. Сама група грає старанно, однак звук жахливий. Він не тьмяний і неживий, як на попередніх альбомах з Мортуусом, а просто якийсь несправжній. Ніби шведи відчайдушно смикають пластмасові струни пластмасових гітар, луплять по пластмасовим барабаном пластмасовими паличками і каркають у пластмасовий мікрофон ... ні, не пластмасовим, але все таким же захлиналася голосом Мортууса.

Хороші композиції на альбомі є. Перша трійка йде майже на ура, тільки заголовний рифф в другій пісні вже до середини набридає. Далі або через одну, або фрагментарно. Все, що молотильно і бензопильної - добре, Marduk це вміють блискуче. Все, що повільно й зі спробою нагнати мрачняк - занудне розгойдування тіла мертвої пісні в петлі, як звичайно. З 52 хвилин звучання на півгодини хороших речей цілком набереться. Шкода, що їх псує звук. Така музика повинна звучати хоча б трохи грянь і хаотично, щоб передавати атмосферу того, про що в ній говориться. У PDM війна чулася в кожному рифів, а на "Frontschwein" вона йде ривками. Але завершується шквальною бомбардуванням, це треба визнати. "Thousand-Fold Death" - претендент на рекорд по спільній спринтерській пробіжці медіатором по струнах і виплёвиванію слів. Швидкість неймовірна!