112 переглядів

My Dying Bride – Feel The Misery – (2015) рецензія

Ось і сталося повернення до втраченої, здавалося б, стилістиці. Новий довгоочікуваний альбом великих дет-думстеров вийшов у дусі кращих досягнень індивідуального стилю MDB. Знайшовши правильну грань між консервативністю і свіжою натуралістичністю, музиканти вперше за останні 10 років обійшли крайні стагнацію і модернізм, які демонстрували на полноформатником 2006-го, 2009-го, 2012-го і 2013-го років. Нарешті розсіялися нав'язливі думки про остаточне забутті колись культових майстрів жанру, жити минулими досягненнями, яких для любителів My Dying Bride давно вже стало нормою. Воістину, англійці створили нове слово в своїй індивідуальній музичної історії, при цьому закріпивши його за допомогою своїх же коренів, ідеалів і цінностей. Всього того, що колись знайшло відгук у сотень тисяч слухачів по всьому світу.

Всі вищеперелічені плюси є в деякій мірі заслугою повернувся назад до MDB гітариста Кальвіна Робертшоу. Так, так часто буває, коли музикант, відірвавшись від колективу, пройшовши різного роду "поневіряння", повертається і стає джерелом свіжого повітря для повноцінного творчості. Образи, привнесені в новий полноформатник MDB, стали яскравіше, виразніше й конкретніше. Зникла характерна для попередніх 4 альбомів ефемерність і невиразність. Розсіялися півтони, народжені невпопад, джерелом яких була якась ностальгія за минулим досягненням музикантів. Зрештою, таке відчуття, що MDB нарешті захотілося кинути все комерційні завдання і знову почати творити. Не для нових фанатів, не для публіки, не для музичних фестивалів, а саме для себе. Виражати себе. Реалізовувати і представляти себе цільних, що відбулися в новому житті, що пройшли крізь минулі часи, які отримали новий грунтовний досвід.

На перших секундах альбому вже чутні впізнавані гітарні рифи, наповнені виключно свіжої дет-металевої атмосферою. І все це в поєднанні з більш майстерним чистим вокалом, який Аарон, мабуть, зміг відточити вже не без допомоги майстрів вокального мистецтва. Тексти також придбали деякі ідеологічні метаморфози. Немає тепер смутного тупцювання на місці образів власних гріхів і прогрішень, немає озлоблення на себе за все це. Немає злісної іронії за все це по відношенню до Ісуса або ж якимось іншим християнським персонажам і ідеалам. Взагалі, інфантилізм кудись вичерпався і перетворився в щось зріле, що відбулося.

Парадоксально, але факт: назва нового альбому "Насолода стражданнями" увібрало в себе колишні смисли, але тільки лише в оболонці, на поверхні. На перевірку внутрішній зміст, як і сама подача лірики - це безтурботний, співучий і яскравий сарказм, метою якого є неприйняття самим собою будь-яких маніпуляцій з почуттям провини. Все це є безумовним досягненням ідеологічного базису My Dying Bride. Поєднуючись з прекрасним музичним матеріалом, новий альбом продовжує саме смислове лінію групи, на яку робився наголос в шедевральних "Songs Of Darkness ...", "The Light and the End of the World", "The Angel and the Dark River" і "Turn Loose of the Swans ". Так що "Feel The Misery" цілком можна ставити в ряд культових альбомів MDB не тільки за рахунок музичної складової, але й завдяки якісному смисловому ряду текстів пісень.

Цієї осені з'явилася можливість насолодитися консервативними і свіжими My Dying Bride, які змогли пережити стагнацію і невиразність. Тепер же, возз'єднавшись з Кальвіном Робертшоу зі старого складу групи, виправивши минулі помилки і відтворивши колишні ідеали, MDB мають можливість повернутися до витоків, але вже в свіжому і оновленій якості. В образі, наповненому сил і осмислення. Жорсткого, яскравого і цільного сенсу, для якого сьогодні саме час.