172 переглядів

Sacrilegious Impalement – First Three Nails (2015) – рецензія

Фінська блек-метал-формація Sacrilegious Impalement почала свій старт начебто в 2005 році і дуже швидко знайшла популярність як у своїй країні, так і за її межами, що, втім щось, не дивно. Старт у групи був хоч і традиційний, с кассеток і цд-Ерок, але сам підхід до творчості виявився далеко не посереднім, що, звичайно ж, супроводжувалося (і супроводжується донині) наполегливою працьовитістю музикантів в зовнішності потужної подачі як у стилістичному іміджі, так і концертної діяльності. Коротше, хлопці не ликом шиті і напевно з самого початку свого шляху знали як що подати і звідки чого взяти. На рахунку у групи три досить сильних полноформатніка, які й вийшли щось не на останніх, в чорнушних справах, лейблах. Але полноформати, напевно, цього разу обійду стороною і займуся розглядом трьох найперших релізів, які силами трьох лейблів вийшли під таким же тризначним назвою, але на одному Кругляш.

І відкриває компіляшку знову ж три треки з дебютної демо-касети "Total Annihilation", яка вийшла в 2006 році на лейблі Kaos Propaganda. Якщо чесно, то демо-записами ці треки назвати складно, тому як Вас очікує (з позиції жанру) дуже якісний Black Metal з прекрасним матеріалом, який прям впивається в мозок своєї не те злобою, не те сумом, може навіть трохи тугою і прямолінійною вменяемостью .

Гітари шумлять, перекидаючись з нізконастроенних положень у високочастотні тремоло, іноді відкрито дісторшірованние перебори, та при чому все це так грамотно відбувається, що ніби і не помічаєш, як всі пролітає. Те ж саме можна сказати і про барабани, що переходять від бластбітов в галопи або поперечні ритми, при цьому ні краплі не ламаючи композиційну цілісність. Що стосується вокалу, то любителі класичного скрімінг тут напевно розчаруються. Вокаліст тут не верещить, як приречений, а просто висловлює гарчанням свої емоції. Виходить навіть трохи по детового, місцями гімноподобно, але дуже смачно. Хоча ні, не просто гарчить. Часом і підвиває щось, але, дійсно, виходить цікаво. Знищуємо все і вічно мучимося в ім'я Святого Терору, в общем-то. А за перші три треки ставлю жирний плюс!

Другу частину компіляції представляють чотири треки з першого професійно виданого міні-альбому з однойменною назвою. Новий матеріал начебто якось і не змінився, а загальний саунд неначе зірвав з себе товсту шкіру, оголюючи закривавлені кістки. Тобто звук став чистішим, що стало трохи віддавати норвежцями і шведами. При прослуховуванні музика все зачаровує так само, але щось нове після дебютної демки не приносить, що, напевно, й на краще. Таке відчуття, що матеріал був написаний в один час і в одному місці. Тільки новий гітарний саунд надає якийсь холод і фентезійно-казкове відчуття. Напевно якби треки з демки були перезаписані і видані в компанії з цим Миники, то все звучало б дуже монолітно і непохитно правильно. Але раз музиканти порахували зробити так, то, значить, саме так і повинно бути. До речі, четвертий трек - це якраз перезаписати тема з демо-альбому. Послухавши обидві версії, цілком можна зрозуміти, що я маю на увазі.

Ну і наостанок йдуть два треки з семідюймовку "World In Ashes". Ось тут-то стало дуже помітно, що для пластинки група записала новосочіненний матеріал. Однойменний трек у відмінності від попередніх якось не палахкотить ненавистю і не представляє в голові картинки якихось скандинавських холодів і примарних чудес. Записано і зіграно все так само грамотно, схема начебто не змінилася, але вже який то він "звичайний", в порівнянні з рештою матеріалом. А ось завершує всі благословення отакий блек-н-рольні / дарктроновская композиція під назвою "Behead The Infants Of God". Darkthrone, звичайно ж, нашого часу.

В цілому, я все-таки задоволений, що ці три релізу були зібрані в один. Маст-хев всім поціновувачам чорного мистецтва, і раджу також переслухати всі три полноформата групи, чим я і займуся найближчим часом.